Skip to main content

4 savjeta za police za palete u hladnjačama

Ako imate skladište za hladnjače, osim troškova izgradnje objekta uzet ćete u obzir i troškove njegovog održavanja na konstantno niskoj ili minus temperaturi.

Računi za energiju za ovakvu vrstu skladišta mogu biti veliki izdatak za svaku organizaciju. Stoga je u vašem poslovanju racionalno imati najmanji mogući skladišni prostor za hladnjače koji će zadovoljiti vaše potrebe te maksimalno povećati skladišni kapacitet.

Najvažnije je optimalno korištenje prostora za skladištenje, jer u suprotnom trošite novac na održavanje hladnog skladišta, ne koristeći prostor na najbolji mogući način.

Tu morate pametno odabrati tip polica za palete kako biste hladnjaču iskoristili na najbolji mogući način.

Opcija 1 - MOBILE police za palete

MOVO - Cold StorageMOVO - Cold StorageMOBILE police za palete izvrsna su opcija za skladište hladnjaču. Nude mogućnost gustog skladištenja jer smanjuju broj potrebnih prolaza.

MOBILNI sustav polica za palete omogućuje vam premještanje cijelih polica, stvarajući prolaze točno tamo gdje vam trebaju, kako biste imali jednostavan pristup skladištenim predmetima.

MOBILNE police premještaju se elektroničkim putem ili ručno, otvaranjem i zatvaranjem prolaza prema potrebi, omogućujući brzi pristup viličaru koji može brzo i sigurno ući da preuzme ili odloži palete, prema potrebi.

To je popularna i iznimno učinkovita opcija za skladišta hladnjače, osobito kada je potrebno držati velike zalihe.

Opcija 2 - SHUTTLE police

Shuttle - Cold StorageShuttle - Cold StorageSHUTTLE police za hladnjače druga su mogućnost i nude savršeno poluautomatsko rješenje.

Kao i kod mobilnih polica za palete, shuttle police omogućuju veliku gustoću skladištenja. Posebno su prikladne za hladnjače u kojima se nalazi manji asortiman proizvoda, ali su unatoč tome potrebne velike količine skladištenja.

Stroj Shuttle koristi se za prikupljanje paleta s utovarne strane te njihovo premještanje unutar bloka. Ovom sustavu može se pristupiti s jednog kraja (LIFO) ili s oba kraja (FIFO), ovisno o željenoj operaciji. Manevriranje viličarom svedeno je na minimum, što skraćuje vrijeme potrebno za preuzimanje i otpremu, čineći rad učinkovitijim i smanjujući rizik od oštećenja.

Opcija 3 - PUSHBACK police

Push Back - Cold Storage

Push Back - Cold Storage - Ako želite pristupiti proizvodima u svojoj hladnjači po principu LIFO (zadnji ušao, prvi izašao), tada su PUSHBACK police idealno rješenje.

U ovom sustavu valjci ili sustav kolica integrirani su unutar polica. Nakon svake utovarene nove palete postojeće se guraju unatrag - a kad se paleta ukloni, gravitacija omogućuje da se posljednja otkotrlja prema naprijed. I utovar i istovar izvode se s iste strane bloka, što znači da nema potrebe za ulaskom viličara u sustav. U ovoj vrsti skladištenja mogu se koristiti različite palete kao i orijentacija paleta.

PUSHBACK police idealne su za hladnjače u kojima se prevoze manje serije proizvoda, uglavnom tamo gdje je relativno veliki promet i gdje viličari moraju redovito prilaziti.

Opcija 4 - „drive in“ / „drive-through“ police

Drive-in - Cold StorageDrive-in - Cold StorageDRIVE-IN te DRIVE-THROUGH police za hladnjače tradicionalniji su pristup te se obično koriste tamo gdje viličari trebaju često pristupati, a istovremeno nude rješenje za relativno velike gustoće skladištenja.

S DRIVE-IN policama za palete, viličari se voze s jedne strane radi ponovnog skladištenja odnosno izvlačenja predmeta. Kod DRIVE-THROUGH polica za palete, vozač viličara može ući u policu s obje strane kako bi odložio odnosno odabrao paletu. Utovar i istovar obavljaju se po određenom redoslijedu, a to je najbolje rješenje za operaciju koja uključuje serije proizvoda.

Ova opcija predstavlja nižu razinu ulaganja u instalaciju, ali možda ne zadovoljava kriterije za dobivanje optimalnog prostora za skladištenje. Ako vam je potrebna velika rotacija zaliha ili ako je potreban pristup pojedinačnim paletama, tada DRIVE-IN / DRIVE-THROUGH police možda nisu najbolje rješenje.

Osim toga, postoji veći rizik od oštećenja od viličara jer će oni ulaziti u blok radi preuzimanja paleta, pa će se troškovi popravka i zamjene možda morati uzeti u obzir, kao i dodatno vrijeme potrebno za manevriranje unutar bloka.

Dakle, jasno je da postoji nekoliko mogućnosti pri odabiru polica za hladnjače. Koja od njih najbolje odgovara za vaš posao ovisit će o postavljanju vašeg skladišta, asortimanu robe koju skladištite, o količinama te o intenzitetu prometa.

Ako želite više savjeta o tome koja vrsta polica za palete odgovara vašoj hladnjači, slobodno nas kontaktirajte. Vrlo rado ćemo vam pomoći.

Related news
Latest news